Днес читалището има над 160 действителни членове, 8 художествено-творчески колективи, 300 самодейци и хора на изкуството. Въпреки нелекото време, в което живеем, самодейците от Мездра имат своя богат творчески живот. Представителният танцов ансамбъл "Мездра” и Детският танцов състав "Мездренче” не спират да прославят името на града у нас и в чужбина, разкривайки богатството на българския фолклор.

Група за стари градски песни "Мездрея” е постоянен участник и призьор в национални фестивали на старата градска и шлагерна песен, Женският народен хор ревностно съхранява и успешно представя фолклорно- песенното ни наследство.

Секретарят на читалището, Валентина Цекова, показа копие на първия протокол, който фактически удостоверява създаването на този храм на българщината.

Тя припомни накратко историята на културната институция и изрази своята благодарност към първосъздателите. В думите й имаше и нескрита гордост, че достойно продължават делото им, и немалко горчивина от днешното отношение на управниците, които подчертано неглижират смисъла и съществуването на тази уникална по рода си институция, наречена читалище.

В заключение Валентина Цекова пожела здраве и неугасващ възрожденски дух на читалищните дейци. Тя изрази своята безкрайна благодарност за всеотдайността и желанието на тези родолюбиви хора да пазят традициите и обогатяват духовното ни и културно наследство.