© община Видин

Без възражения и дискусии беше одобрена и актуализацията на бюджета. Преди това разяснения направи заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева. Тя припомни, че приетият в началото на годината бюджет на Общината е бил в размер на 42 584 412 лв., а с актуализацията той става 51 316 704 лв. – увеличение с почти 9 млн. лв.

Заместник-кметът обясни, че то се дължи на отпуснатите с Постановлението на Министерски съвет 2 750 000 лв. целеви средства, които вече са постъпили по сметката на Община Видин, както и на повече средства, получени по различни програми и най-вече по механизма „Лична помощ“.

„Въпреки трудностите, посрещнахме всички задължения – и предвидени, и непредвидени. Визирам изпълнителните листа, които трябваше да изплатим, за да не блокират сметките на Община Видин“, каза Илиева. И отбеляза, че принос за това има също решението на ОбС, с което бе разрешено искане за отсрочване изплащането на главниците по поетите от Община Видин кредити: „Това даде възможност – въпреки тежката ситуация, въпреки отложените плащания, опростените наеми и удължаването на срока за използване на 5-процентната отстъпка при плащането на местните данъци и такси – да посрещнем всички нужди и тази година да приключи много добре за Общината“.