В рамките на Маратона, в Читалищната библиотека се проведоха различни тематични изяви, свързани с идеята на националната кампания. В библиотеката гостуваха еколози, психолози, лекари, учители, обществени личности, които с радост четоха любими приказки и се забавляваха заедно с малчуганите.

Много и различни бяха дейностите през цялата кампания - драматизации, рецитали, образователни игри, които утвърдиха Читалищната библиотека като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.

За шеста поредна година Маратонът на четенето в крайискърския град завърши с Парад на приказните герои.

Парадът на приказните герои бе открит от завеждащия Детски отдел при Читалищната библиотека Димитрина Иванова. Тя благодари на децата и учителите им за незабравимите срещи и им пожела да търсят книжките, за да откриват в тях и чрез тях своите нови светове.

Дъждът и лошото време не попречиха на малчуганите да изживеят един незабравим ден в света на приказките. По време на приказната феерия в хореографската зала на читалището дефилираха десетки принцеси и принцове, Червени шапчици, Снежанки, Пипи Дългото чорапче, Хитър Петър, пирати и мускетари, Кумчо Вълчо, Баба Меца, Котаракът в чизми, Кума Лиса, Зайо Байо, Феи, Вълшебници, Магьосници и други любими на поколения деца персонажи от приказките.

Първи дефилираха малките артисти от детска градина „Роза”, които бяха се превъплътили в десетки любими приказни герои – принцеси, феи и вълшебници. Цялото пъстро множество посрещна с песента химн „Слънчице” на едноименната група.

Малките актьори от група „Дядовата ръкавичка” при детска градина „Мир” представиха героите от любимата на малки и големи едноименна приказка.

С оригинални костюми се представиха и героите от групите „Гъбка” и „Мечо Пух” от ДГ „Детелина”.

След представянето на най-малките, в дефилето се включиха и учениците от начален етап в градските училища „Христо Ботев” и „Иван Вазов”.

Второкласниците от II-б клас с класен ръководител Христина Иванова представиха драматизация по приказката „Трите пеперуди” , а възпитаниците на Клавдия Добрева припомниха приказката за труда „Сливи за смет”

С много песни и смях, децата представиха пред своите родители, учители и близки любимите си приказни герои, които оживяха чрез стихове и откъси от незабравими детски приказки.

За пролетното настроение на малчуганите се погрижиха децата от вокална група „Детски свят-мини” с ръководител Анета Петкова. С много аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на най-малката принцеса Лили, която изпълни две любими свои песни.

Всички участници в Парада на приказните герои получиха грамоти и по една детска книжка.