Най-много са новорегистрираните положителни случаи в Мездра - 36, останалите 37 са на жители от 12 села на общината.

Седем са заболелите през изминалата седмица в мездренското село Боденец.

По четири случаи са регистрирани в селата Зверино, Моравица, Брусен, Лик и Дърманци. В Лютиброд, Ребърково и Върбешница – по 2, а в Старо село, Руска Бела и Горна Кремена – по 1.

Активните случаи към днешна дата в общината са намалели двойно, спрямо седмицата от 3 до 9 януари, когато справката показваше 419. Те вече са 220, 198-ма са на домашно лечение, а 22-ма са хоспитализирани в различни болнични заведения.

Увеличават се лицата поставени под карантина, броят им вече е 190. Общо над 4 хил. души са били карантинирани от Регионалната здравна инспекция от началото на пандемията.

Към момента само една група в ДГ „Роза“ в града е поставена под карантина. Чака се решение на Регионалната здравна инспекция за случаи на заболели деца в три учебни заведения на територията на общината, съобщи заместник-кметът „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности“ Нели Минева.

Общият брой на диагностицираните с Covid-19 от началото е 2089. Излекуваните са 1 763, само за последната седмица в тази графа са влезли още 275 жители на общината. За сметка на това починалите са 106.

Управителят на мездренската болница д-р Соня Съботинова, каза за MediaNews, че в момента в лечебното заведение положението е спокойно. В COVID отделението има разкрити 22 легла, като капацитетът им не е запълнен. Общо 16 души са приети за лечение - двама от тях са в интензивно отделение.

По отношение на имунизацията, д-р Съботинова поясни, че по-голяма част от поставените ваксините в болницата, от началото на годината, са предимно бустерни дози. Малко са хората, които отиват за първа доза.