"Много са хората от Долна Кремена, които са били самодейци в различните състави. Няколко поколения са дали част от своя плам, талант и свободно време, за да се развива културния живот на селото. На всички тях - дълбок поклон!, заяви в словото си председателят на НЧ "Просвета-1897" Мариана Серафимова. Поклон и на тези, които в годините безрезервно, всеотдайно и безкористно работиха в ръководните органи на читалището, като допринесоха за това то да устои на превратностите на времето и успешно да се развива в съвременните условия.

Благодаря на всички дарители на читалището - от миналото и днес, които са го подпомагали в трудните моменти - дарители на книги, на етнографски експонати и носии, на финанси", каза в заключение Серафимова.

По случай кръглата годишнина настоятелството на читалището връчи поздравителни адреси на 11 дългогодишни самодейци и ръководители: Йорданка Димитрова, Христана Христова, Димитрина Величкова, Бистра Цолова, Людмила Борисова, Петър Трифонов, Антоанета Атанасова, Невяна Серафимова, Виолета Цветкова, Маргарита Александрова и посмъртно - на Иван Николов.

По повод юбилея културно-просветното средище получи поздравителни адреси от Министерството на културата, народния представител Красимир Богданов, Регионален център "Читалища” - Враца, Община Мездра и Общинския съвет, Кметство Долна Кремена, училища, политически партии. Дарение от книги - художествена литература, направи ВМРО - Мездра.

За празника на съхранената духовност допринесоха "Славеите на Надка Караджова" от популярния Квартет "Славей" (Лиляна Галевска, Кристина Карамфилова, Ваня Вакари и Боряна Василева), които изпълниха народни песни от различни региони на България - "Северняшка сюита", "Пирине", "Мама Георги дума", "Пазарджишка сюита" и др.

На сцената се изявиха също Ансамбъл "Мездра" и Танцова формация "Keep It Real", Женската вокална група и Детската студия по художествено слово при долнокременското читалище. Аплодисментите на публиката заслужи и най-малката участничка в програмата - 3-годишна Сияна Тодорова от с. Зли дол.

"Ние сме длъжни да пазим традицията, да съхраним духа и всичко съградено досега. Читалището е културната памет на селото. Нека запалената искра през 1897 г. гори вечно!”, подчерта в края на концерта водещата на събитието Бистра Цолова. „Нека бъде, нека пребъде възрожденският дух, нека умножаваме приноса на духовната съкровищница на нашето читалище!”, допълни нейният колега конферансие Петко Котларски.

Както подобава, читалищното тържество започна с химна на Република България "Мила Родино" и завърши с изпълнение на "Многая лета".