Освен организаторите от Национално сдружение „Свети вмч. Георги Победоносец“ гр. Луковит с председател Георги Георгиев, в историческата възстановка се включиха представители на патриотичен клуб „Бдинци“ гр. Видин, „Единение“- София и „Традиция“ гр. Плевен. Гости на събитието бяха Красимир Богданов - народен представител от „Обединени патриоти“ и член на националното ръководство на ВМРО, инж.Тихомир Лилов -секретар на Областния комитет на ВМРО Ловеч, общинските съветници в Троян и Враца Калина Калинска и Красимир Ангелов, Димчо Георгиев – председател на ВМРО - Видин.

В приветствието си към присъстващите Красимир Богданов подчерта ролята на Христо Чернопеев, като един от най-големите ръководители на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветил целия си живот на борбата за освобождение на българите останали под турско робство. „Без аналог е примерът, който войводата оставя. Отказвайки се от благополучието на депутат в Народното събрание, той отива да се бие като доброволец в Първата световна война в Македония, където намира и смъртта си в боя при Криволак. Погребан е в църквата в гр. Щип, но по-късно гробът му е заличен от сръбските окупатори, и днес нищо не напомня за мястото на упокой на великия войвода“, припомни Богданов.

След края на живата картина бе проведено шествие до паметника на Чернопеев в центъра на селото, където бяха поднесени венци от името на ВМРО и Сдружение „Свети Георги Победоносец“.