Ася Гочева, и. д. изп. директор на националната асоциация на зърнопроизводителите уточни, че част от стопаните, имащи възможност да съхраняват зърното си, наистина не бързат да го продават и чакат по-високите цени. В момента те са с 20% по-високи от миналогодишната реколта. По думите й в момента на пристанище качествената хлебна пшеница се продава за 360 лв./т, а фуражната - за 350 лв. Тя потвърди, че само поливаната от житото, прибрано сега е с добри хлебопекарни качества. „Стопаните, които успяха да ожънат преди 20 юни нямаха проблеми с дъждовете и житото им е с добро качество. Лошото време оказа негативно влияние и на добивите. На места прибраните количества са 400 кг/дка, при 600-700 кг/дка през миналата. Подобно е положението в областите на Плевен и Търговище. Това както и сушата в Русия, която е един от основните износители в Черноморския регион, ще намали предлагането.

На Балканите също реколтата е по-слаба, а също и в Западна Европа в страните най-големи производители на зърно в ЕС - Франция и Германия“, добави тя. Според нея, немалка част от българската пшеница заради дъждовете е покълнала, качеството й ниско и трудно ще може да бъде продадена бързо. „На много фермери се е наложило да сушат зърното за да спрат процеса на покълването“, добави тя.

На Софийската стокова борса продавачите на пшеницата с добри хлебопекарни качества искат 390-400 лв. за тон“, съобщи главният изпълнителен директор Васил Симов. На борсата няма сделки, а цените са в много широк диапазон. Купувачите се надяват да купят на цена като миналата година - 300-320 лв./т. Да припомня, че в края на юли и началото на август 2017 г. стартовата цена на житото бе 280-290 лв./ т.“, уточни той.
По думите му основната причина за скока на цените у нас са прогнозите за по-слаба реколта в световен мащаб. „По данни на Световния съвет по зърното (ССЗ), реколтата на земята се очаква да е 721 млн. т, което е доста по-малко в сравнение със количеството от 760 млн. т за миналата година. Това доведе и до по-високи цени на световните борси и в България. По прогноза на ССЗ у нас ще бъдат прибрани 5,2-5,3 млн. т пшеница“, допълни Васил Симов.

Източник: monitor.bg