Представителите на рускобелското читалище ще участват в две от конкурсните категории - пресъздаване на народен обичай "Никой не е по-голям от хляба" и кулинарен конкурс за тестено изделие "Житената питка", както и във Фолклорната програма "С питка и песен на мегдана". Фестивалната програма ще даде възможност за изява на самодейни състави от страната и чужбина да представят автентични народни обичаи, песни и танци, характерни за дадения регион под мотото "Да съхраним родното в бъдното".

По време на фестивала рускобелчани ще пресъздадат един от най-тачените християнски и народни празници - Петковден, като за целта ще аранжират етнографски кът в старинен стил и ще подредят собствен кулинарен щанд с типични за нашия регион обредни хлябове, характерни за този празник.

Средствата за транспорта на рускобелските самодейци са осигурени от общинския съветник от ПП ГЕРБ д-р Ивайло Тодоров.

Официалното откриване на VII Международен фестивал "Житената питка" е днес от 10:00 часа на централния градски площад в Стражица.

Програма на VII Международен фестивал "Житената питка":

16 октомври (вторник) 2018 г. - Централен площад гр. Стражица

10:00 ч. - Официално откриване на фестивала,

10:45 ч. - Празничен водосвет и тържествено разчупване на Житената питка,

11:00 ч. - Кулинарно шоу на Иван Звездев,

11:30 ч. - Представяне на участниците и журито в отделните конкурсни категории,

12:00 ч. - Конкурсна програма: Възстановка на народен обичаи "Никой не е по-голям от хляба" и Кулинарен конкурс "Житената питка",

14:00 ч. - Музикална фолклорна програма "С питка и песен на мегдана",

17:00 ч. - Награждаване на участниците и закриване на фестивала.