Както се очакваше, вместо да си признае, че е допуснал грешка като е актувал въпросната сграда като частна общинска собственост и да се съобрази със закона, кметът Генади Събков зае героичната поза на "Спасител" на Дома на железничаря. Той заяви, че влиза в тази битка "с бяла риза и високо вдигната глава" и изтъкна, че актът за държавна собственост, който удостоверява собствеността върху сградата на "БДЖ" ЕАД, е… нищожен.

На противоположното становище бяха съветниците от ГЕРБ, АБВ и "Народен съюз", които за пореден път заявиха, че не са против санирането на Дома на железничаря, но настояват това да стане по законосъобразен начин. Според председателя на Общинския съвет Яна Нинова, с прибързаните си действия Община Мездра е на път да осуети възможността да си върне сградата.

По обясними причини, единствено от БСП застанаха като комунист на разпит зад Събков.

В крайна сметка, след разгорещени прения, продължили близо час и половина, и редица процедурни хватки, Общинският съвет не постигна консенсус относно върнатото от областния управител и от прокуратурата решение.
И двете предложения - да се отмени или да се потвърди атакуваното решение, не получиха достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Така спорният казус ще бъде решен в Административен съд - Враца.

Едно е ясно обаче: при тези фактически обстоятелства, санирането на Дома на железничаря по пътя на незаконосъобразните действия, предприети от Събков, се оказва "Мисията невъзможна 2". Тъй като заради проблема със собствеността на сградата проектът на Община Мездра е изключено да получи финансиране с европейски средства по ОП "Региони в растеж”.