От 8 ноември САЩ отварят въздушното си пространство за чуждестранни полети, при условие, че пасажерите са ваксинирани срещу COVID-19. Ограниченията бяха въведени от Доналд Тръмп в началото на миналата година и продължени от Джо Байдън, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Достъпът до САЩ беше забранен за чужденци, които през предишните 14 дни са били във Великобритания, Ирландия, 26-те държави от Шенгенското пространство, Китай, Индия, Иран, Република Южна Африка и Бразилия.

След вдигането на ограниченията, пътниците ще бъдат провевярани за ваксинационния им статус преди качването на борда на самолета. Изискването не се отнася за децата под 18-годишна възраст и за хора с медицински проблеми.

Същевременно в САЩ расте недоволството срещу задължителната ваксинация. В Ню Йорк протестираха стотици служители на градските власти, предимно пожарникари.

Със заповед на кмета от петък около 160 хиляди общински служители трябва да докажат, че са с поне една доза ваксина или да излязат в неплатен отпуск.

"Те не си спомнят, че когато всичко започна преди година и половина, ние работехме на първа линия". - казва Джеймс Финеган, бивш пожарникар

Около 60% от пожарникарите в Ню Йорк са ваксинирани, както и 71% от полицаите и близо 60 на сто от здравните работници.