Министерският съвет се е отказал да въвежда 3-годишен преходен период за влизане в сила на промените. Освен това е отпаднал и 5-годишният период, в който общините трябваше да увеличават поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 г. такса „смет“ ще скочи драстично в някои градове. Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса „смет“. Общините ще избират начина за определянето ѝ. Това се разбра при обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси от тристранния съвет за национално сътрудничество. Промените за по-справедливо определяне на такса „смет“ според количеството изхвърлен боклук и на принципа “замърсителят плаща“ се приемат и от синдикатите, и от работодателите. Този принцип и в момента съществува в закона, но общините масово се възползват от възможността да изберат друга основа за смятането на налога и най-често това е данъчната оценка на имота.

Според новите предложения би трябвало таксата да се изчислява по три основни показатели по избор - според живеещите в имота, според големината на имота и според количеството изхвърлен боклук. Идеята е промените да влязат в сила от 2019 г. От Сдружението на общините искат тригодишна отсрочка. Те настояват процесът за преминаване на плащане на количество да е плавен. Това, което тревожи представителите на местната власт е, че драстичната смяна на принципа може да доведе до драстична смяна на цената, което ще попречи на кметовете да си вършат работата. Пред БНТ кметовете на Кърджали и Троян Хасан Азис и Донка Михайлова и зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев обосноваха основните си притеснения и забележки.

"Това, което ние искахме, беше процесът на преминаване към плащане на количество да бъде постепенен, да бъде плавен и да имаме като начало една по-широка база за изчисления на таксата"- каза Михайлова. "Този закон ограничава възможността местната власт да търси различни възможности от предвиденото в закона за определяне на спецификата такава, каквато е навсякъде в страната"- заяви Азис. "Съгласни сме напълно да комбинираме, т.е. да се ползва и данъчната оценка, свързаността собственика и имота и също със самите ползватели и да се даде право на местните общности чрез общинските съвети да решат точно в кой район как да се начислява съответно такса битови отпадъци"- посочи Стойчев.

Източник: novini.bg