В дома му се черпили заедно с двама негови приятели. Един от тях си тръгнал и останали да си допиват само той и Емил, който скоро се бил върнал от Гърция. Никола се опитал да му дава акъл и го упрекнал, че изгонил братята си от къщата, а прибирал там други хора. Пияният Емил се разгневил, че някой му оправя кривиците и започнал да ругае домакина на запоя. Употребил цветисти псувни адресирани до майката на Никола. Той се ядосал, грабнал дървената дръжка на брадва и ударил по главата госта си. Емил паднал, но бързо се свестил и решил да си ходи. Никола го извел навън и го оставил на площадката пред външните стълби. Сетне се прибрал, бил много пиян и си легнал.

съдия Иван Маринов
съдия Иван Маринов

На сутринта третият от компанията отишъл до къщата и видял, че в двора лежи Емил с рана на главата. Извикал Никола и двамата първо решили, че приятелят им е заспал. Опитали да го събудят, но не се получило. Тогава Никола сам отишъл при роднините му и им казал, че Емил е зле. Обадили се в спешното на Мездра. Емил бил жив, но после му казали, че умрял в болницата. Това разказа подсъдимият и добави „Съжалявам за това което направих. Ако не бях пиян, нямаше да стане така, Емил ми беше приятел и съжалявам, че умря. Не съм искал да го убивам.”

Заместник окръжният прокурор, Камелия Трифонова поиска от съда да постанови постоянна мярка „Задържане под стража”. Представителят на държавното обвинение посочи, че в хода на досъдебното производство са събрани доказателства, направен е следствен експеримент, обвиняемият е направил самопризнания и всички те, дават достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че Николов е извършил деянието, за което е обвинен.

Служебният защитник поиска по-лека мярка за своя подзащитен. Акцентира върху факта, че пострадалият е излязъл от дома на Николов с негова помощ, но на собствен ход. Адвокатът представи на съда и папка с медицински документи, удостоверяващи, че Николов страда от хипертония и му е правена сърдечна операция. Добави, че в случая се касае за битов инцидент, Николов е съдействал на разследващите и няма опасност да се укрие. Съдия Иван Маринов, обаче приложи спрямо подсъдимия цялата строгост на закона и постанови най-тежката мярка „задържане под стража”. Повдигнатото обвинение на Никола Николов е по чл 115 от НК /престъпления против личността, раздел убийства/ и предвижда наказание „лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Определението на съда подлежи на обжалване пред Софийският апелативен съд.