Окончателно решение на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика, прилагана от БТК (Vivacom), съобщи offnews.bg.

Става въпрос за сключване на договор от разстояние. Служителят на оператора обещал по телефона на клиента, че в новия договор ще фигурират две конкретни услуги: 200 безплатни минути към всички оператори и таксуване на всички SMS-и на цена от 1 стотинка. Втората услуга никога не била предоставена. Операторът не е предупредил клиента за промяната. Той получил договора по пощата, в който втората обещана услуга не фигурирала.

БТК ще бъде санкционирана с 2000 лв. Забранява се компанията да прилага тази практика в бъдеще.

Експертите на КЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика.

„Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.

Потребителите разбират, че втората услуга - изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва, когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома“, се казва в прессъобщение на Комисията за защита на потребителите.

Всеки засегнат от тази практика може да развали договора си с оператора без неустойка и да претендира за обезщетение по съдебен път, като се позове на това решение на ВАС.