В становището на ръководството на затвора относно предсрочното освобождаване на Л. К. се посочва, че същият няма критично отношение към миналото си криминално поведение, проявява силни оневинителни нагласи. Липсва емпатия към жертвите. Има враждебно отношение към съда, постановил присъдата. Трудово ангажиран е. Демонстрира примерно поведение и не влиза в конфликти. Целите и задачите на присъдата не са изпълнени в пълен обем.

В съдебната зала прокурорът изцяло подкрепи отрицателното становище на ръководството на затвора. „Когато си осъден, а постоянно считаш, че си невинен, това не значи, че си се поправил“ – обобщи прокурорът.

Договореният защитник на Л. К. поиска той да бъде освободен предсрочно, като се позова на това, че той вече е изтърпял повече от половината от присъдата си, на примерното му поведение в затвора, а също, че няма дисциплинарни наказания, полага труд и дори е награждаван с домашен отпуск. Според адвоката, това, че Л. К. се счита за невинен за престъпленията, за които е осъден, не е пречка да бъде освободен.

„Лишеният от свобода отрича наличие на вина, приема присъдата за несправедлива. Има враждебни нагласи към властите и съда, постановил присъдата. Не разпознава голяма част от проблемите си, склонен към импулсивни и необмислени действия. С нереалистични цели в житейски план. Според администрацията на затвора, към настоящия етап от изтърпяване на присъдата, лишеният от свобода все още не е дал достатъчно категорични доказателства за промяна в нагласите си за водене на законосъобразен начин на живот и за съобразяване с установените норми и правила в обществото. Необходимо е корекционно-възпитателната работа с него да продължи“ – са част от мотивите на съда за постановяването на отказа за условно предсрочно освобождаване.

Днешното определение на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок.