Стотици запалиха свещ на оцелелия след погрома на Чипровското въстание от 1688 година каменен кръст. Всички стигнаха и до оброка на върха на хълма, последна крепост на преследваните от турците въстаници. Жива е легендата и за елена Гушовец, красавец с бяло петно на шията,който всяка година идвал сам на поляната пред манастира и бил принасян като курбан на Свети Арахангел Михаил. Една година християните го принесли в жертва без да го изчакат да утоли жаждата си и си отдъхне Оттогава еленът никога те се върнал там.

„С общи усилия и вяра трябва да възстановим Гушовския манастир” , обърна се митрополит Даниил към събралите се. За първи път тази година хората стигнаха до историческото място по нов асфалтов път. За 7-километровата отсечка в планината правителството осигури 1,3 млн лв. „Имаме идея да създадем тук туристическа база с всичко необходимо за престой на наши и чужди туристи”, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Чипровци остава най-разпознавааемата туристическа дестинация в региона. Само от началото на годината местният музей е посетен от над 7 000 туристи, пет пъти повече от предходната година.

Празникът в Чипровци продължава с базари и концерти на открито за всички, които са решили да прекарат почивните дни в полите на неповторимата Чипровска Стара планина.


Източник: novinitem.com