В рамките на надпреварата ще бъде излъчена и шампионката на 5000 м при девойките, а по-късно през съботния ден ще се състои и Международният турнир за юноши и девойки под 18 години – „Младост“, съобщава Списание „Атлетика”.

Общо 77 състезатели са дали заявки за Националния шампионат, който се организира за последно през 2016-а година, следващите 4 години не се провеждаше. При девойките балканската шампионка по планинско бягане Ясна Петрова (Русе Кар) е основният кандидат за златото на 5000 м.

Най-интересният сблъсък ще бъде между шампионът на България на полумаратон за 2021-а Исмаил Сенанджи, угандиецът който представлява „Евър“ – Варна и българските асове в тази дисциплина Йоло Николов (Орхание – Ботевград) и Стоян Владков (Локомотив – Дряново), както и параолимпийският световен шампион на 1500 м – Християн Стоянов (Дунав – Русе).

Сенанджи е заявил, че ще гони резултат под 29 минути на дистанцията, а в Стара Загора спечели с 1:06:36 ч. на полумаратона, което доказва, че ще най-малкото ще има резултат под 30 минути на 25 обиколки.