Здравното министерство и Фондът изразяват признателност за всеотдайността и професионализма на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, допринесли за постигнатите резултати и успехи, а именно че болните от туберкулоза в Монтана са намалели три пъти за 10 г. Сега нивото на разпространение на болестта в региона е около 21 на 100 000 население, колкото е и средният показател за страната, докато при старта на програмата в региона заболеваемостта е една от най-високите-– 68 болни на 100 000 души.

По програмата отделението в Монтана беше ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата осигуряваше и средства за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуваше напълно безплатно болните, без значение дали имат здравни осигуровки. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се даваха по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца.

За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда. От общо 385 резистентно болни, лекувани там, 53-ма са били от област Монтана, което показва от една страна високото разпространение в началото, а също и нашите усилия да ги издирваме и лекуваме, разказа д-р Петров, който е посветил 50 години от живота си на професията.

След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще поемат съвместно държавата и болниците. Дейността ще продължи както досега, ще продължи работата и с неправителствените организации, които са медиатори между болните и лекарите. Това е залегнало в приетата нова програма на МЗ до края на 2020 г. В нея е определено финансиране от 53 лева на ден за един пациент от държавата, като болниците ще трябва да дофинансират до реалната стойност на лечението, което е около 80 лева на ден, каза д-р Петров.

От 24 до 28 юни е поредната Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата най-голямата областна болница в Северозапада. От 8:00 до 13:00 часа на посочените дати и ако се налага да получи напълно безплатно лечение.