Идеята за състезанието е на учителя по математика Деян Печеняшки от мездренското иновативно училище. Така Мездра и Спортното училище във Велико Търново стават организатори на онлайн викторина, посветена на 117 години от рождението на Джон Атанасов.

Джон Винсънт Атанасов e роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън САЩ. Американският физик, математика и електроинженер е изобретател на един от първите електронни цифрови компютри и първият електронен цифров двоен компютър, който е изграден от множество изчислителни модули.

Учениците от Мездра и Велико Търново се запознаха минути преди старта на викторината. Те решаваха алгебрични задачи и отговаряха на въпроси в рамките на един учебен час. Най-трудни се оказаха логическите задачи, но именно те определиха победителите. За мездренското училище най-добър при седмокласниците бе Иван Веселнов от VII б клас, на второ място се класира Александър Николов от същия клас. Равният брой точки определи двама на 3 място - Михаел Цанев от VII а и Лора Петранова от VII б клас.

Директорът на иновативното мездренско училище - г-жа Галя Богданова, връчи Грамоти на победителите и им пожела нови победи. Най-голямата радост за всички ученици бе запознанството с нови приятели. Те си обещаха да се срещнат, когато пандемията отмине и да премерят сили и наживо.