От Инспекцията по труда във Враца проверяват къде и как са наети чужди граждани на работа в областта. Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” напомня, че в законодателство ни е регламентиран специален режим за полагане на труд от чужденци у нас. Той е разписан в новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, обнародван в Държавен вестник.

Новият закон въвежда специфични процедури за предоставяне на правото на чужденци на достъп до българския пазар на труда. По време на своите проверки контролните органи ще следят дали се спазва законоустановеният ред за полагане на труд от чужденци на наша територията, предупреждават от Инспекцията по труда. Ще се проверява за наличие на съответния тип разрешения за пребиване и работа, издадени от органите на МВР или разрешения за достъп до българския пазар на труда.

Ще се следи за възнагражденията на чужденците, тъй като законодателството е регламентирало в някои случаи минимално заплащане за тях, за подадени уведомления за фактическото им започване на работа и за наличието на други необходими документи.

Инспекторите предупреждават, че законът задължава работодателите да съхраняват нотариално заверено копие от документа за работа и пребиваване на чужденеца през целия период на полагането на труда. Чужд гражданин може да полага труд единствено при работодателя, за който има разрешение, като характерът на работата му следва да отговаря на полученото разрешение. Той трябва да е извън територията на страната към момента на подаване на искането за достъп до българския пазар на труда и до получаването му.

Санкциите за незаконно наети работници е между 1500 и 15 000 лв., уточни директора на трудовата инспекция във Враца Румен Младенов.