По стара българска традиция гостът беше посрещнат на входа на СУ "Иван Вазов" с хляб и мед от момичета в народни носии, след което беше приветстван с „Добре дошъл” от директора на училището Мариела Горанова и от старшите посланици на Европейския парламент Йоана Константинова и Данаил Димитров.

По-сетне Торстен Гайслер се срещна и разговаря с младшите посланици на Европарламента. Домакините изненадаха приятно своя гост с негова видео визитка, подготвена от единайсетокласниците Мирослав Лилов и Венелин Петков.

Г-н Гайслер разказа на учениците за ръководните принципи, цели и задачи на Фондация "Конрад Аденауер", която е близка до дясноцентристката партия Християндемократически съюз на Германия (ХДС), както и за своята дългогодишна политическа кариера. Той сподели своите впечатления от нашата страна, в която пребивава постоянно от три години и половина като шеф на офиса на немската фондация.

Според Гайслер, демокрацията у нас все още е много млада, която е една от причините институциите да не работят както трябва. Администрацията ни пък е доста бавна и не поема отговорност. Като основни проблеми пред България той открои "изтичането на мозъци в чужбина" и корупцията, както по високите етажи на властта, така и на по-ниско, битово равнище.

Посъветва новите си приятели да бъдат активни, да не се притесняват да изразяват своето мнение, да са критични и когато нещо не им харесва, да излязат на улицата и да се опитат да променят нещата. Защото те са бъдещето на България и на Европа.

"Много Ви благодаря за предоставената възможност да представя работата на фондацията във Вашето училище, написа в Книгата за спомени и впечатления Торстен Гайслер. Надявам се да съм помогнал поне малко на младите хора да станат активни граждани на света!".

Домакините подариха на своя гост шалче с логото на училището и му показаха репетиционната зала по хореография и кабинет "Европа". Запознаха го и с множеството образователни проекти, по които работи в момента мездренската гимназия.

Торстен Гайслер е роден на 16 октомври 1959 г. в гр. Бад-Швартау, федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, Германия.

През 1976 г. става член на младежката организация Junge Union Deutschlands (JU), а на следващата година - на Християндемократическия съюз на Германия - ХДС (CDU). През 1978 г. завършва гимназия в гр. Любек, след което служи в Бундесвера; подполковник е от резерва.

Учи право и политически науки в Университета "Кристиян-Албрехт" в гр. Кил. Дипломиран адвокат е от 1991 г.

От 1982 до 1987 г. е заместник-кмет и съветник в градския парламент на Любек от листата на ХДС. От 1987 до 2004 г. е член на законодателния орган - Ландтаг, местния парламент на провинция Шлезвиг-Холщайн. Заместник-председател е на парламентарната група на ХДС в 13-ия, 14-ия и 15-ия Landtag, както и на различни комисии, включително на Комисията по вътрешни и правни въпроси, Комитета по социалните въпроси и др.

От 1996 до 2002 г. е окръжен председател на ХДС Любек, а от 2004 до 2010 г. - вътрешен и екологичен сенатор на гр. Любек.

От 1 декември 2010 г. оглавява Програмата за върховенство на закона в Югоизточна Европа на Фондация "Конрад Аденауер" в Букурещ, Румъния, а от април 2016 г. е ръководител на Представителството на фондацията в София, България.

Има експертиза в германското конституционно право, законодателството в областта на околната среда, вътрешните работи и съдебните назначения.