"Справянето с фрапиращата несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах стратегията в парламента, че това е нещо, което трябва да се преработи, защото не може едни пътеки да струват по 9, 10, 12, 13 хиляди лева, а други пътеки по 300 лева, което създава изключително неблагоприятен имидж на тези пътеки. След една година няма да има хора, които да работят по тези пътеки".

Професорът подчертава, че трябва да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми. Той смята, че трябва да има повече средства в доболничната помощ, за да се изнесат дейности от болничната в доболничната дейност, повече работа, а не средства за заплащане.

Миналата година моите предшественици са изнесли 20 милиона лева в специализираната доболнична помощ и тези пари са отишли само за увеличаване на заплати, но не са се отразили върху качеството и количеството на предлаганата медицинска дейност.

Това беше един от коментарите, които направиха хората, които взимат решения, защото решенията не ги взимам аз, а Надзорният съвет. Аз само изпълнявам, но слушам, за да мога да знам аргументите и за да мога след това да изпълня решенията точно по начина, по който са формулирани и декларирани, обясни шефът на здравната каса.

Проф. Камен Плочев коментира и въпроса за електронното здравеопазване: "Цялото общество иска от нас реформа и тази реформа трябва да се направи. Трябва една година да няма никакви излишни и свръх плащания, за да може да се въведе електронното здравеопазване, т.е. позицията да остане такава, каквато е тази година – това да са плащанията, това да са обемите. За една година ние трябва да въведем личната индивидуална здравна карта, която да контролира самия пациент и всичко, което се прави с него – бил ли е на преглед, кое лекарство му е изписано, от къде е дошло това лекарство".



Източник: dnes.dir.bg