„Приемат се пациенти, но няма съществена разлика при протичането на заболяването. Усложнението е пневмония, както беше и преди. Лошото е, когато дойдат хора, които дълго време са лежали вкъщи болни, без лекарско наблюдение и без никаква помощ. Повече са по-възрастните хора, с придружаващи заболявания. Има и млади хора, но при тях не протича тежко заболяването. Смятам, че ако хората не са толкова наплашени, едва ли ще постъпят в болница, поне част от тях.

Това лято имаше доста заболявания от пневмония сред децата. Всички бяха тествани с бърз тест и с PSR тест, но нямаше положителни резултати за COVID.“

Д-р Съботинова, която още от началото на пандемията влиза в COVID отделението и познава развитието на вируса, изложи своето мнение за поставянето на трета доза от ваксината:

„Излагам личното си мнение, ние нямаме никакво наблюдение какво става след първите две ваксини, за да се поставя и трета доза, от определена ваксина. Ако имаме възможност да проверим имунният статус на хората, ще може да се каже в какъв период намалява имунитета и тогава да се предложи третата доза.“

Над хиляда души са посетили кабинета за ваксинация в болницата, но в момента имунизацията върви много слабо. Това според нея, се дължи на броя преболедували, които за нашия град не са малко на брои, от началото на паднемията.

Тя обясни още, че не може смело да препоръча прилагането на ваксина при децата към този момент.

„Предвид, че децата не боледуват особено тежко. Може би е редно да се прецени и обсъди със специалисти, да бъдат ваксинирани предимно тези с хронични заболявания“.

Като апел, д-р Съботинова препоръча хората, които имат увреждания и възрастните, с придружаващи заболявания, да се имунизират. За другите това трябва да бъде личен избор.