2. Защо не се подава нищо над прага? Някои хора не се ръкуват, нито подават нещо над прага. Откъде е това загадъчно суеверие? В древността сред някои народи имало обичай пепелта на предците да се пази под прага на жилището - и се вярвало, че е изключително опасно да бъдат безпокоени, прехвърляйки нещо през прага, който се смятал за граница между двата свята - на живите и мъртвите.

3. Защо не бива да се връщате, ако вече сте тръгнали? След като не е постигнал целта си, човек се връща с отслабнали сили и в жилището може да го чака всичко - от духове на предци, обезпокоени от неговата разсеяност, до зли същества, докопващи се до нашия свят. За да отблъснете лошите сили, привлечени от връщането ви, то, когато тръгнете пак, би трябвало да се видите в огледалото – така ще удвоите силата и енергията си.

4. Защо не се подарява часовник? Тази традиция произхожда от Китай, където смятат, че подаряването на часовник е покана за погребение. А в Европа - че подарен часовник ще отброява часовете за приятелство с човека или даже ще отчита времето до смъртта му. За да обезвредите разрушителния ефект на часовника, просто поискайте някоя дребна монета – тогава не сте го подарили, а продали.

5. Защо не се яде с нож? Поверието твърди, че ако се храниш от нож, ще станеш злодей. Проблемът е, че такъв обикновен предмет има древна и много богата символна история. Ножът е сред първите и основни човешки инструменти за отбрана и сдобиване с храна – тоест, от самото начало на времената той не е просто парче метал, а предмет, натоварен със свещен смисъл и значение. При това е бил не само инструмент на труда, но и средство за борба - както с реални опасности, така и с всевъзможни зли духове. Да се яде от него означава да бъдат ядосани духовете, които принуждават човека да става агресивен. Да не говорим, че по такъв начин може най-банално да се порежете.

6. Защо нищо не се взема от кръстопът (кръстовище)? Кръстопътят в миналото бил смятан за тайнствено и мистично място. На него се пресичат световете – нашият, реалният, и невидимият на духовете, бесовете и магиите. Там се извършвали многобройни мрачни и злокобни ритуали. Затова поверието е, че ако някой „прехвърли“ нещастие, беда или болест върху нещо и го хвърли на кръстопът, злите духове ще придадат на този предмет лоша сила. Колкото по-скъп е предметът, толкова по-сериозни са главоболията, които той носи.


Източник: actualno.com