"В края на 2018 г. фондът на библиотеката наброява 263 323 библиотечни документа (БД) на стойност 457 995,64 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. Новопостъпилите през годината са 3 773 БД на стойност 36 437,52 лв. Броят им е с 448 повече в сравнение с 2017 г.

Положителният резултат в комплектуване фондовете на библиотеката е постигнат благодарение на реализирания проект на Министерството на културата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". Финансирането за Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца бе на стойност 8 200 лв.", уточни Врачовска.

Библиотеката продължава да надгражда позициите си във виртуалното пространство и успешната комуникация с медии и общественост, като увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация. За втора поредна година акцент в работата e организацията на тематични инициативи, под формата на предизвикателства, ателиета и творчески академии, насочени към различни групи читатели .

Основен приоритет е насърчаване на гражданското участие и подкрепа в мисията - четене за всички. Създаването на дигитален архив на регион Враца - ХХ век - история, култура, бит и традиции, забележителности” донесе на екипа на Регионална библиотека "Христо Ботев" Наградата на кмета на Община Враца за 2018 г. в областта на културата, както и диплом за номинация за Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура в категория „Библиотеки и библиотечно дело” за 2018 г.

Екипът получи и наградата за най-добра работа с деца на Фондация "Америка за България" #ВМУЗЕЯСМЕ. Врачовска отбеляза, че екипът е изпратил една от най-успешните си години, белязана с високи отличия за съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство, както и успешно реализирани програми за деца и тийнейджъри.

Годишното отчетно събрание уважиха председателят на Постоянната комисията по култура Красимир Ангелов, общинските съветници Владислава Лакова и Георги Генов, Хари Георгиев - старши експерт "Културни събития" в Община Враца, представители на медиите.