Анкетата съдържа 7 въпроса, от които първите са трябва ли директорският пост да има мандат и колко години. Възможните отговори предлагат от един до неограничен брой мандати, но със задължителни атестации на всеки четири години.

Въпросът за педагогическия стаж е свързан с длъжностите "Старши учител" и "Главен учител", както и с образователния ценз на училищния директор. Според синдикалистите е важен и въпросът за управленския опит, например заместник-директор или ръководител на училищно звено.

От Синдиката питат трябва ли директорът да има висше образование в специалност „Управление на образованието“, или да бъде с научна степен „Доктор“. Трябва ли представители на синдикатите да участват в комисиите за назначаване на директори на образователни институции.

Последният въпрос е свързан с лобирането на политически партии при избор на директори на образователни институции.

Припомняме, че Съюза на българските учители също прави анкетно проучване, в което се очакваше от синдикалните членове да посочат в срок до 19 февруари дали все още искат въвеждането на мандатност за директорите, както и дали са съгласни въпросът да бъде включен в Меморандум, който КНСБ смята да връчи на политическите партии.