Практиката деца да се използват в предизборна кампания у нас е отречена още преди време. През годините за подобни нарушения бяха спирани клипове на ПП "Атака", а преди четири години Централната избирателна комисия, Съветът за електронни медии и Държавната агенция за закрила на детето излязоха със становище по темата, в което се казва:

"В навечерието на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, апелирамe към всички вас да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа агитация. Нека покажем, че интересите на децата и правата им са над всичко и им дадем възможност да живеят и се развиват в спокойна и толерантна среда. Ненакърняването на правата на децата е гарантирано както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности."

Косвена забрана за използване на непълнолетни лица в дейността на партиите се съдържа и в чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии.

В Конституцията на Република България е регламентирано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии.

Международният акт, регламентиращ правата на децата, а именно Конвенцията на ООН за правата на детето, която България ратифицира през 1991 г., както и националното ни законодателство, прокламират, че родителите имат първостепенна роля за отглеждането и развитието на детето и висшите му интереси са тяхна основна грижа. Член 18 от Конвенцията се отнася до баланса на отговорностите между родителите на детето и държавата и по-специално разглежда подкрепата за родителите при изпълнението на техните задължения. Ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот.