Проточилите се строително-монтажни работи по санирането на блока имат своята над двегодишна хронология. На 26 юли 2016 г. бяха открити ценовите оферти за санирането на блок "Сердика”, обявена през месец април същата година от Община Мездра по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, с прогнозна стойност близо 400 000 лв.. Поръчката бе спечелена от местната строителна фирма 'Интер Строй Груп” ЕООД.

И тук започва голямото ходене по мъките. По време на изпълнението на дейностите по програмата и след падналия порен дъжд в Мездра, въпросният блок се оказва като след Всемирния потоп.

По разпореждане на тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на 23 май 2017 г. ресорният заместник-министър Малина Крумова направи проверки на място, при която констатира, че една от причините за течовете е забавянето на санирането от страна на фирмата изпълнител, поради организационни неуредици и липсата на достатъчно работници.

След прословутите инспекции от страна на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и на кмета на общината Генади Събков, състоянието на "санираната" вече сграда продължи да бъде все така нелицеприятно, а за живеещите е почти трагично.

В началото на тази година наша проверка установи, че липсват цели стъклопакети на прозорците, подпрозоречните дъски на по-голямата част от прозорците, шапките на комините са некачествено изработени, не бяха поставени водобранните лайсни на прозорците и терасите, нямаше ги и олекотените покривни панели на балконите на последния етаж.

Единствената докрай завършена дейност беше изолацията на покрива и то след намесата на зам.-министър Малина Крумова, която се оказа на място след поройните дъждове, предизвикали наводняването на последния етаж.

Но... обещано-неизпълнено. Собственикът на фирмата изпълнител Гена Кадийска беше обещала до края на месец януари да се отстранят нередностите, но десет дни след края на обещания срок и нов сигнал на живеещите в блока, в началото на февруари бяха отстранени частично само някои от пропуските.

Все пак, в края на август живеещите в блока дочакаха завършването на обекта. Председателят на Сдружението на собствениците Камелия Иванова поясни, че всички нередности са отстранени, подписан е Акт 15 и предстои официалното откриване на санираната сграда.