Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 23 септември е 2.066 пункта спрямо 2.089 пункта към 16 септември или седмичното поевтиняване с 1.11 на сто.

Преди това две поредни седмици - (22-26 август) и (29 август-2 септември) храните поскъпваха еднакво, с 0.24%, през следващите две (5-9 септември) и (12-16 септември) цените на храните нарастваха съответно с 0.39% и 0.77 на сто.

На годишна база, спрямо 23 септември 2021 година, ИТЦ е нараснал с 25.74% (от 1.643 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 19 са поевтинели, 15 са поскъпнали и два без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много е поевтиняло замразеното пиле, а най-много е поскъпнало пакетчето масло 125 грама; при плодовете най-много са поевтинели прасковите, а най-много е поскъпнало гроздето; при зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици, а най-много са нараснали цените на оранжерийните домати.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава и през четвъртата седмица на септември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 9.00 лева при кравето сирени (от 6.50 лв./кг в Сливен до 15.50 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 7.35 лева (от 11.65 лв./кг в Благоевград до 19.00 лв./кг в Пловдив); 3.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.10 лв./кг в София до 6.00 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 3.06 лева (от 5.84 лв./кг в Плевен до 8.90 лв./кг във Враца); 3.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 7.00 лв./кг в Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 2.15 лева (от 3.85 лв./литъра в Хасково до 6.00 лв./литъра в Силистра); 1.60 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.60 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 1.40 лева (от 1.60 лв./кг в Бургас до 3.00 лв./кг в Кърджали); 0.90 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново, Стара Загора до 1.90 лв./кг в Силистра и Смолян); при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.33 лв./броя в Кърджали и Сливен).

При основните месни, млечни храни и варивата от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 9, поскъпналите също са 9, а без промяна на цената са яйцата (0.31 лв./броя) и кравето сирене (11.04 лв./кг), като трендът е в нормални граници - от минус 5.4% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поевтиняло както вече посочихме замразеното пиле (-5.4% до 5.56 лв./кг), следвано от ориза (-5.2% до 2.57 лв./кг), зрелия фасул (-4.6% до 3.72 лв./кг), лещата (-2.6% до 3.74 лв./кг), брашното тип 500 (-2.6% до 3.74 лв./кг), слънчогледовото олио (-2.3% до 4.66 лв./литъра), трайният варено-пушен салам (-0.7% до 10.85 лв./кг).

Най-много е поскъпнало пакетчето 125 грама масло (+4.5% до 2.78 лв./броя), следвано от прясното мляко, 3% масленост (+2.3% до 2.26 лв./литъра), пилешките кренвирши (+1.6% до 5.02. лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.0% до 6.01 лв./кг), захарта (+0.9% до 2.37 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.9% до 16.45 лв./кг).

На годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на зрелия фасул, а с над 1 лев са се повишили цените на 5 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+5.02 лева), кравето сирене (+3.74 лева), варено-пушения салам (+1.87 лева), слънчогледовото олио (+1.47 лева) и лещата (1.11 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, с изключение на гроздето, което е поскъпнало със 7.5% до 2.14 лв./кг, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от минус 12.8% до плюс 7.5 на сто.

Най-много са поевтинели прасковите (-12.8% до 1.64 лв./кг), следвани от лимоните (-1.7% до 2.84 лв./кг), ябълките (-0.7% до 1.34 лв./кг), бананите (-0.7% до 2.60 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година повечето плодове са били по-евтини спрямо цените към 23 август 2022 година, с изключение на прасковите, които са били по-скъпи.

При зеленчуците

на седмична база също поевтинелите са повече, като за тази група храни трендът е доста широк за сезона - от минус 18.3% до плюс 6.9 на сто. Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-18.3% до 1.70 лв./кг), следвани от зелето (-9.6% до 0.85 лв./кг), тиквичките (-9.2% до 1.19 лв./кг), зрелия кромид лук (-8.6% до 1.06 лв./кг), картофите (-4.8% до 0.99 лв./кг).

Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+6.9% до 2.33 лв./кг), следвани от доматите от открити площи (+4.2% до 2.00 лв./кг), морковите (+3.9% до 1.07 лв./кг), червения пипер (+1.1% до 1.92 лв./кг), зеления пипер (+0.6% до 1.64 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база повечето са поскъпнали, с изключение на зелето, оранжерийните краставици и зеления пипер. Най-голяма е разликата на цените при доматите от открити площи (0.89 лева), следвани от зеления пипер (0.62 лева) и оранжерийните домати (0.38 лева).