Досега в борованското село Сираково никога не е имало храм. Вече има, той е открит и осветен. Идеята да се построи параклис се родила преди десетина години. Проектът е изготвен в началото на 2007 г., като започнало изливането на основите на сградата. По необясними причини, незнайно защо и от кого, строителството на параклиса било спряно. Средства за доизграждането на православния храм са заложени в разходната част на бюджета на Община Борован едва през януари миналата година. На сесия на Общинския съвет е гласувана сумата от 30 000 лв.

Проведена е обществена поръчката за избор на фирма-изпълнител и вече в Сираково хората имат своето свято място - "Св. Възнесение Господне”. Протойерей Сашо извърши празничен водосвет и освети параклиса и иконите в него.

Жители и гости на Сираково присъстваха на освещението на храма и запалиха свещички за здраве и берекет. Официални гости на водосвета бяха кметът на Борован Десислава Тодорова, нейната заместничка Илияна Донкова, секретарят на общината Яна Бецинска, кметът на Сираково Гриша Георгиев и кметът на Добролево Илиян Буковски.

Сред гостите бяха още директорът на ПГ по транспорт Десислава Василева, началникът на "ВиК" - Борован, Цветомир Стойновски и изпълнителят на проекта Цветан Петков.

Десислава Тодорова приветства жителите на селото, като им пожела много здраве и вяра в Бога. Тя дари на храма иконата „Св. Възнесение Господне“. След водосвета бе осветен и курбан, от който всички занесоха в домовете си за здраве и благоденствие на своите семейства.