малтретираното дете в болницата преди пет години
малтретираното дете в болницата преди пет години

По случая беше сезирана прокуратурата, а социалните служби изведоха четирите му сестрички от рисковата среда и те бяха настанени в приемни семейства. От отдела за закрила на детето към социалната служба на Враца внесоха искане в прокуратурата за лишаване от родителски права на майката Петя и пастрокът на детето Георги. Оказа се, че мъжът е биологичен баща на две от момиченцата, спрямо които му бяха отнети родителските права, а Петя беше лишена от родителски права върху петте деца, три от които с неизвестен баща.

Междувременно двамата изчезнаха от града и по информация на техни близки заминаха за Гърция, очаквайки още едно дете. През годините имаше сигнали, че са се разделили и Петя живее с друг мъж в село до Козлодуй. Родителката на малтретираното дете беше обявена за издирване още през 2013 г. и впоследствие срещу нея бе издадена Европейска заповед за арест. От специализираната прокуратура съобщиха, че Петя е открита в град Петърч, община Костинброд, където живее родата й и откъдето беше дошла във Враца. Тя е била задържана с цел приключване на разследването.

По искане на Районната прокуратура във Враца съдът й е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петя е обвинена за причиняване на лека телесна повреда на малолетния си син, както и за оставяне без надзор и родителски грижи петте си малолетни деца. Те са настанени в приемни семейства, имат контакт помежду си и от достоверен източник научихме, че не са търсили майка си, а най-малките момиченца вече изобщо нямат спомен за тази, която ги е родила.