Компания на 6-и и 9-и клас в училище ще правят и зрелостниците, тъй като образователното и здравното министерство връщат по три от класовете между 5-и и 12-и клас. За 12-и клас това ще бъде второ завръщане в клас, тъй като те вече изкараха две присъствени седмици от 4 до 17 февруари.

В училищата освен трите випуска са малчуганите от начален етап, които забравиха за онлайн обучението още след новогодишните празници. От средата на миналия месец в класните стаи са и всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

От 1 март присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания също бяха разрешени. Новият график за ротация ученици от прогимназиален и гимназиален етап ще зависи отново ще бъде заложено редуването на 3 от 8 випуска от 5-и до 12-и клас, обясни преди дни образователният министър Красимир Вълчев. По думите му най-вероятно присъствените занятия ще продължат за 7-и, 8-и и 10-и клас.

При новия график стремежът ще е най-малко онлайн да учат седмокласниците и зрелостниците, за да могат да се подготвят за предстоящите им изпити в края на учебната година. Идеята е шестте седмици от средата на март до Великден да се зачести присъственото обучение за тях и те бъдат половината от времето, а другите 6 випуска – една трета.