На 15 юни е получен сигнал, че лица от Монтана съхраняват опасни вещества от рода на живака и незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси. В резултат на предприетите незабавни действия от служители на ГДБОП и на Областната дирекция на МВР - Монтана в покрайнините на града са установени и задържани 39-годишният П. И. и И. Т. на 44 години, и двамата от Монтана и 52-годишният М. Б. от Бойчиновци, криминално проявен, излежал 10-годишна присъда за убийство. При задържането на лицата са намерени боен пистолет без номера и два пълнителя с боеприпаси за него. След извършено претърсване на автомобил "Мазда Примаци" с монтанска регистрация е намерен метален контейнер, съдържащ вещество от рода на живак с общо тегло 34,5 кг.

При извършените допълнителни процесуално-следствени действия и претърсване в частен дом, собственост на М. Б., са открити и иззети 12 броя патрона калибър 5,6 мм, полиетиленов плик, съдържащ прахообразно вещество в бледо жълт цвят и една пушка с дървен приклад, без установен фабричен номер.

При претърсване и изземване в къща в село Студено буче, обитавана от лицето В. М., в мазето са намерени и иззети метален контейнер с цилиндрична форма с диаметър 160 мм и височина 165 мм, син на цвят, с изобразени йероглифи, метален контейнер с цилиндрична форма с диаметър 130 мм и височина 235 мм, пломбиран и силно корозирал, метален контейнер с цилиндрична форма и с диаметър 125 мм и височина 250 мм, както и 13 броя запечатани стъклени бутилки, съдържащи прахообразно вещество, което се предполага, че е силно отровно вещество живачен окис.

Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.