По програма „Региони в растеж“ пък ще бъдат изградени малки спешни центрове в 237 населени места в страната. Строежът и обзавеждането им с модерна апаратура ще бъде на стойност 163 млн. лева.

Новият филиал на спешна помощ в Божурище ще обслужва 30 хиляди души

Той ще е отворен 24 часа, като в него ще работят 19 медици и шофьори на смени.

Откриването на новия филиал в Божурище е доказателство, че грижата за здравето на хората е най-важното за нас. Последното откриване на такъв филиал е през 2012 година. Надяваме се тази добра инициатива да продължи и в бъдеще, коментира Ананиев. Целта е медиците да са в близост до пациентите и да оказват във възможно най-кратки срокове необходимата за хората помощ, допълни той.

6 нови изнесени центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат открити в Земляне, в болница "Пирогов" и Диагностично-консултативните центрове - 5, 12, 23 и 24, съобщи пък директорът на Центъра за спешна медицинска помощ София-град д-р Георги Гелев след прерязването на лентата в Божурище.

Средната скорост на една линейка в града е 25 км/час. При такава скорост и чрез откриване на новите изнесени центрове ще може до десетата минута да се стига до мястото на инцидента допълни той. Екипите, които ще бъдат в тези изнесени центрове няма да се връщат в централата на ЦСМП София-град, а след приключване на работата си по даден адрес ще се връщат в изнесения център.

По повод 32-е иновативни лекарства, които попадат под мораториум през 2018 г. здравният министър отново увери, че болните няма да бъдат лишени от лечение.

Създал съм работна група, която в срок до края на месеца да отрази всички необходими промени и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи специализираната комисия за новите молекули, заяви министър Ананиев. Комисията ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. По думите му възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално.

Гарантирам бързо придвижване на случаите, ще бъде направена цялостна организация, така че да няма забавяния, заяви още здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: monitor.bg