Цехът е създаден като социално предприятие по проект с финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси“.В него са наети 19 безработни лица от различни целеви групи: младежи, над 50-годишна възраст, с основно или средно образование, продължително безработни и други. Те са назначени на договори за година и половина със съпътстващо обучение, професионална квалификация, както и възможност да продължат кариерното си развитие след това, обявиха от местната администрация.

Шивашкият цех се помещава в сградата на МУЦТПО към Старата гимназия. Там се извърши ремонт и се обособиха три помещения – административен офис, склад за материали и готова продукция, производствена и обучителна зала. Със средства по проекта се осигури ново и модерно оборудване включващо професионални шевни машини, банцинг, оверлог, гатер ножица, гладачна и кроялна техника, помощно и офис оборудване.

В предприятието се шие спален и кухненски текстил за нуждите на общинските детски заведения, болници, дневен център, общински комплекс за социални услугии др. социални заведения на територията на областта. Вече разполага с голям асортимент от десени и размери спални комплекти. Предоставя възможност за изработване на спално бельо и по размери на клиента. Предлага и подбран асортимент от стоки за дома - покривки за маса, кувертюри за различни размери легла, одеяла, олекотени завивки, кухненски престилки, тишлайфери и др.

„С изпълнението на проекта ще се улесни достъпа до заетост и ще се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика“, коментира кметът Илийчо Лачовски.