Социалистите настояват държавата да инвестира в човешкия капитал. „Необходими са около 1,2 млрд лв за финансиране на три специализирани фонда, които ще дадат енергия на Северозапада”, заяви Камелия Трифонова, председател на общинската организация на БСП – Монтана. Национален фонд за инвестиции„Северозапад“ с първоначален ресурс от 500 млн. лева;-подкрепа за развитие на регионите от 300 млн лв и рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа 400 млн лева.

Виждането е да бъде създадено на държавно високотехнологично производство в региона. Така тук ще останат да работят и живеят млади и образовани специалисти, които сега търсят реализация в столицата или чужбина и да се спре изтичането на кадри, смятат от монтанската структура.

От БСП предлагат средства от инвестиционния фонд да бъдат вложени и в публично- частно предприятие от хранителната промишленост. В него да се преработват плодове и зеленчуци. Така ще се осигури заетост за по-ниско квалифицирани работници, а частните инвеститори могат постепенно да изкупят държавния дял.

За съживяването на икономиката и намаляване на безработицата бъдат финансирани работни места , т. е. фондът да плаща минимална заплата за 1 година на новонаети работници.Отделят внимание и грижа за младите семейства до 35 години.Тези, които остават да живеят в района да получават 50 000 лв за закупуване на семейно жилище. С 25 000 лв да бъдат подпомагани семейства с трето дете, които живеят в Северозапада. Данъчни облекчения се предвиждат от общо 6400 лв годишно за семейства с две деца или десет минимални работни заплати. „Освен това подемаме кампания за реклама на добрата страна и богатствата на Северозапада“, каза Камелия Трифонова.