Пещерата е дълга 1525м, от които проучени и картирани 1356м. В нея се разграничават три етажа. Първият е с дължина 273 метра и през него минава подземна река, която тече със скорост 1,6 км/час. На втория етаж има езера - две, когато времето е сухо, и четири, когато вали. Третият етаж е напълно сух.

Входът на пещерата е тесен вход и висок около метър. Прокаран е от пещерното дружество в Ракитово като втори вход за пещерата, тъй като естественият е потънал във вода. След входа има няколко зали. Подът на първата зала е покрит с едри люспи, които приличат на мидени черупки и когато пещерата е осветена, те пречупват светлината в различни цветове. Другите зали са зала на кратерите, зала на бисерите, големия и малкия храм.

В пещера Лепеница са открити седем бисера (едни от най-редките природни образувания), които са изложени в Националния музей по естествена история в София. Броят на животинските видове обитаващи пещерата е около 20, като сред тях са осем вида прилепи.

През октомври 1962г пещерата е обявена за природна забележителност.

Пещерата разкрива невиждани до този момент красоти, убедени са тези, които са я видели, но засега пазят в тайна нейното местонахождение, за да я предпазят от недобросъвестна човешка намеса.

От Българското пещерно дружество предвиждат пещерата да бъде използвана от учените за подземна лаборатория и да се правят научни изследвания. А дотогава тук работят специалисти от музея "Земята и хората“, но ще бъдат поканени и чужди специалисти, които да изследват водите и вторичните образувания.

По време на проучване в този район от Родопите, спелеолозите се натъкнали на малък отвор, едва забележим между шубраците. При проверката навътре в отвора останали удивени от видяното. Изкуствено прокопаната галерия ги отвежда до пътека от пещерни бисери, а стените и таваните са покрити със снежнобели образувания. Интересното е, че те са нараснали до такава степен само за 50 години. Обикновено се смята, че 1 см се образува за около 100 години.

Според спелеолога, именно това превръща мястото в истинска лаборатория за изследователите.

Районът на Западните Родопи над Ракитово е особено интересен откъм наличието на пещери, допълва и Ваньо Гьорев, един от основателите на Българското пещерно дружество и член на Управителния съвет на неправителствената организация. До момента в района на Ракитово има проучени над 15 пещери, като безспорно най-интересна си остава "Лепеница".

Източник: dnes.bg