© Ива Антонова

За работата в спешното във Враца, началникът на отделението - д-р Тихомир Донов, разказва че въпреки недостига на медици, въпреки забавянето на заплатите и под ежеминутната заплаха от заразяване с COVID, непрекъснато приемат пациенти от цялата област, между които с доказани положителни PCR тестове.

Те са хората, които първи изясняват състоянието на пациентите преценяват дали ще бъдат хоспитализирани или ще бъдат оставени на домашно лечение, съобразно тежестта на заболяването.

Въпреки всичко, което извършват и фактът, че наистина се срещат с COVID болни, работещите в отделението не се водят първа линия, което само по себе си е пълен абсурд. И тъй катоне се водят на първа линия, медиците са получили еднократна добавка от 1 000 лв към заплатите си, и то през месец април.

В същото време, изпълнителният директор на МБАЛ „Хр. Ботев” - д-р Петър Керемедчиев е заявил, че всеки месец, без прекъсване за работа на първа линия, работещите в PCR лабораторията към болницата са получавали по 1000 лева, посочи. По думите му, допълнителните средства се изплащат от бюджета на лечебното заведение, което отдавна е в критично и тежко състояние.

Стабилизирането на болницата е започнало през миналата година, но COVID кризата е забавила оздравителните процеси в здравното заведение. Все още не са изплатени заплатите за септември. Като принципал на болницата наскоро здравното министерство е одобрило тегленето на ниско лихвен кредит от 6 млн. лева, за да се платят стари дългове и да се вдигнат запорите, които блокират плащанията. Това ще стане в началото на следващата година, а дотогава директорът на болницата продължава да търси възможност медиците от Спешно-приемно отделение да получават по 1000 лева за работа на първа линия.