Това не е правилно – човешкият метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол.

Холестеролът е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чреният дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.

Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.След 4-седмичен прием на 3 яйца дневно при 70% от изследваните хора, нивата на общ холестерол не се променили при 30% се покачили слабо.

Според цитираните и други изследвания приемът на 3 яйца дневно е напълно безопасен за хора в добро общо здравословно състояние. Научни данни за влиянието от ежедневния прием на над 3 яйца не са известни, но ако не са налични хранителни алергии или метаболитни нарушения, редкият прием на по-големи количества не се счита за здравословна заплаха.