© / Апелативна прокуратура София

Камионът се движел от България за Белгия, като в придружаващите документи било посочено превозване на около 2000 кг коноп за влакна.

Представено е било разрешение, издадено от Министерство на земеделието, горите и храните на фирмата–изпращач за отглеждане на коноп за влакна, със съдържание под 0,2 % тетрахидроканабинол.

Митническите служители са извършили физически оглед на кашоните и установили, че растенията са със съцветия. Взети са били представителни проби за изследване в Централната митническа лаборатория.

При лабораторната експертиза е било констатирано, че съцветията съдържат около 0,5 % активно наркотично вещество тетрахидроканабинол. Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, конопът с тази стойност на ТНС попада под забраната за износ, транзит, пренасяне и превозване на наркотични вещества.

За случая е било образувано досъдебно производство и уведомена Окръжна прокуратура – Видин.

Водачите на товарния автомобил, които са български граждани, са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за определяне на мярката им за неотлонение „задържане под стража“.

Източник: dariknews.bg