В участъците с ремонт на АМ "Тракия" и АМ "Хемус" ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София.

АПИ призовава шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти.

В участъците с ремонт на АМ "Хемус", в района на виадуктите при 19-ти км /виадукт "Потоп"/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт "Коренишки дол"/ и при 51-ви километър, от 10 ч. днес - до 10 ч. утре ще има две ленти за Варна и една за София.

От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите участъци ще има две ленти за София и една Варна.

За улеснение на трафика през тунел "Витиня" днес ще има две ленти за пътуващите към Варна. Пътуващите към София днес между 14 ч. и 20 ч. няма да преминават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по обходен път.

От агенцията съветват в пиковите часове да не се предприемат рискови изпреварвания.

На АМ "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър. Очаква се в следобедните часове да бъде премахната временната организация на движението при 89-ти км и трафикът да преминава без ограничения.

Ремонтът на моста над река Елшишка завършва предсрочно и с това отпада една от отсечките, които създаваха затруднения при интензивно движение.

В участъците с ремонт от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите отсечки ще има по две ленти за София и една Бургас.

Алтернативен маршрут на АМ "Тракия" в посока Бургас е Подбалканският път, а на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин - проходът "Петрохан" и Искърското дефиле.

На 26 май за улеснение на движението през Владая ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма".

През празничните дни движението на камиони над 12 тона се ограничава по следните участъци:

- автомагистралите;

- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

- път I-1 - от Благоевград до ГКПП "Кулата";

- път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;

- път I-5 Русе - Велико Търново;

- път I-8 ГКПП "Калотина" - София;

- път I-9 Варна - Бургас;

- път II-18 Околовръстен път на град София;

- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.