Подготовката е започнала още след края на активния сезон през миналата година, когато са били закупени допълнително 5000 ракети. Всички налични средства за поразяване на градоносните облаци в защитените територии на страната ще могат да се използват от 262-те действащи ракетни площадки. ИАБГ разполага със 17 731 противоградови ракети. В случай на необходимост, произтичаща от необичайно висока честота и интензивност на образуването на градоносни клетки има готовност за заявяване на допълнителни количества след осигуряване на необходимото финансиране, уверяват от ведомството.

От 2019-а тече реформа в системата на противоградовата защита. Освен разширяването на териториалния обхват тя включва и мерки за повишаване на ефективността й. За тази цел през 2021 г. се предвижда в област Видин да бъде открита една нова ракетна площадка, както и да бъде променено мястото на друга. Целта е да бъде уплътнена мрежата за защита от градушки, а също и да бъдат намалени зоните, в които стрелбата с противоградови ракети е ограничена поради различни причини - близост до населени места, до държавна граница и други. В конкретния случай за района на Видин се вземат мерки да се подобри защитата в крайната северозападна територия, наречена Златен рог.

През миналата година в 62 дни, основно през лятото, се е наложило 296 пъти да се изстрелват ракети от полигоните на противоградната агенция. Общият брой на обработените градоопасни облачни клетки е 1289, като към тях са били изстреляни цели 11 651 ракети. Град с поражения върху селскостопански култури има само от 16 клетки. От всичките 62 дни, в които са проведени въздействия, поражения върху селскостопанските култури в защитаваната от ИАБГ територия са регистрирани само на 6 дати. През 2020-а най-много се е налагало да се използват ракети срещу градоносни облаци в районите на Стара Загора и Хасково.

В страната с противоградна защита от ракетните полигони на ИАБГ са покрити 14 млн. дка земеделска площ. През миналата година поражения от градушки на селскостопанската продукция има върху едва 13 223 дка, със среден дял на поражение 34.35%. Спасена е продукция на стойност близо 124 млн. лв. През миналата година малко преди средата на август се наложи да бъдат отпуснати от кабинета допълнителни разходи в размер на 4,3 млн. лв. по бюджета на земеделското министерствоза доставка на още 6000 противоградови ракети

Причината бяха зачестилите градушки в защитаваните райони.

През 2019 г. бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки, като 49 от тях са към новоразкритите две нови регионални дирекции на ИАБГ в Хасково и село Тъжа, намиращо се между Калофер и Павел баня.

Ефективността на всяка една противоградова система зависи от непрекъснатото и достатъчно въздействие върху опасните облаци. По тази причина често се налага градоопасните облаци да бъдат обработвани от повече от една ракетна площадка

За осигуряване на по-голямо радарно покритие на атмосферата над територия на България вече са монтирани и пуснати в експлоатация 2 нови доплерови радара в командни пунктове Поповица и Долно Церовене. По този начин 5 метеорологични станции са оборудвани с най-модерен софтуер IRIS.