Бивши студенти от руския Санкт-Петербургския държавен университет по телекомуникации с име „проф. М.А. Бонч-Бруевича” продължават да си спомнят с умиление за международната студентска бригада във Враца през 1978г. провела се преди около 40 години.

За целта, бившите студенти, днес вече възрастни хора са си направили организация във руската версия на фейсбук – Вконтакте, в която обменят снимки и спомени от гр. Враца и като цяло от България.

Международната студентска бригада във Враца е била нещо като трудов лагер, в който студентите са извършвали тежък физически труд (доброволно). Още се пазят спомените, когато красивите през 1978г рускини Любовь Солдатенкова и Ирина Коломиец, започнали да копаят с лопатите ров за цел на производството в района на Химко Враца и българските работници спирали работа, и гледали с възхищение първите 2 дни с каква упоритост студентките копаят. За сметка на това, като награда за трудът си, те получавали карта (куверт) за безплатна почивка на Златни пясъци и Велико Търново. Така се укрепвала дружбата между двата народа, а и студентите си прекарвали много добре през ваканцията. В свободното си време, те също така организирали помежду си – театри и певчески конкурси.

Част от спомените си, студентите са качили в албум на следния Интернет сайт:

https://vk.com/album-486439_4522087