© iStock

При отслабване много хора се страхуват да ядат фъстъци, тъй като те са много калорични. Всъщност е така, но си струва да се има предвид фактът, че фъстъците бързо засищат. А това означава, че запазват също усещането за ситост по-дълго, което може да бъде полезно не само за хора на диета, но и за тези, които искат да изберат здравословна и вкусна закуска.

В нов експеримент изследователите разделили участниците в две групи австралийци, изложени на риск от развитие на диабет тип 2. Първата група избягвала да яде фъстъци в продължение на 6 месеца, докато втората група хапвала 35 грама леко осолени печени фъстъци два пъти на ден 30 минути преди хранене. Резултатите показали, че втората група, въпреки приема на 400 калории повече на ден от първата, отслабнала повече. Участниците в същата група също имали по-ниско кръвно налягане и нива на кръвната захар.

Както обясняват специалистите, въпреки че ядките съдържат сол, кръвното налягане се подобрило във втората група по няколко причини. Първо, леко осолените фъстъци са с ниско съдържание на натрий. Второ, фъстъците са с високо съдържание на аминокиселина, наречена аргинин, която помага за разширяване на кръвоносните съдове. Освен това фъстъците съдържат магнезий, за който е известно, че помага за регулиране на кръвното налягане.

Що се отнася до загубата на тегло, според учените то се дължи на факта, че фъстъците съдържат значително количество протеини и фибри, които помагат на хората да се чувстват сити по-дълго.

Източник: actualno.com