„Земеделските производители не могат да кандидатстват по мерките "60 на 40", "Запази ме" и т.н. Имаше изключително минимална подкрепа за тези, които имат наети работници", каза пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти".

Това провокира сериозно недоволство в земеделския сектор и 15 браншови организации настояват за спешна промяна в тези правила.Симеонова обясни, че това е проблем за сезонните работници и фермерите, регистрирани по Наредба 3, които са техни работодатели:"Ние обикновено наемаме работници през март, а в края на октомври ръчната работа свършва. По старите правила тези работници можеха да се регистрират на трудовата борса за месеците от ноември до февруари, включително. Така да получават осигуровки и да имат минимални доходи".

С променените правила работниците трябва да са наети 12 месеца, така не могат да бъдат съкратени и да се регистрират като безработни, а не могат да останат във фермите, защото няма работа за тях, а фермерите нямат финансова възможност да им плащат, подчерта Симеонова.

Източник: Pariteni.bg