CIPD, професионалната HR компания, заяви, че две трети от компаниите разработват хибриден модел на работа, при който хората прекарват само част от работното си време в офиса. Около 71% от работодателите казват, че позволявайки на служителите си да работят от вкъщи, е довело до повишаване на производителността.

Откритията допринасят към дебата за това как ще изглежда работното място след пандемията, след като Великобритания премахне ограниченията за дистанционна работа. По време на предишните локдауни премиерът Борис Джонсън насърчаваше хората да се върнат обратно в офисите. Оттогава навикът за работа вкъщи се утвърди, като мнозина казват, че искат повече гъвкавост.

"Пандемия показа, че са възможни начини на работа, които преди биха изглеждали немислими“, заяви в изявление в четвъртък Клер Маккартни, старши политически съветник за ресурси към CIPD.

Бъдещето на работата в офиса ще окаже голямо влияние върху това как икономиката ще се възстанови от най-голямата рецесия през последните три века, тъй като магазините и ресторантите в центъра на града, както и хиляди работни места разчитат на хората, на които ежедневно им се налага да работят в офиса. Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че част от дистанционната работа ще продължи и след пандемията. Друг член на комисията по парична политика на банката Джонатан Хаскел каза, че само служителите в медийната и ИТ сфера могат да си позволят да работят от вкъщи.

Британското министерство на финансите обяви, че ще започне проучване за това как правителството може да повиши производителността в икономиката и да намали негативните последствия върху работната ръка от пандемията. Също така ще разгледа дали АЦБ има подходящите инструменти за подпомагане на възстановяването.

Отделно проучване на платформата за намиране на работа Indeed Flex показа, че има ръст в търсенето на работа, тъй като след две седмици се очаква да бъде вдигнат локдаунът, който беше наложен на 12 март. във Великобритания. В много случаи е малко вероятно хората да намерят работа в същия сектор, в който се работили преди пандемията.

Забелязва се скок от 98% на хората, които търсят работа в сферата на обслужването. Данните показват още, че една трета от потребителите в платформата са решили да се преориентират към индустриалния сектор. Търсенията на работни оферти в складове и подготвящи артикули за експедиция, са се удвоили двойно.

"Ковид-19 спря развитието на британския пазар на труда и остави много хора да се чудят каква може да бъде следващата им работа“, каза Джак Бийман, главен изпълнителен директор на Indeed Flex.

Източник: moreto.net