483-българи и в момента са на екскурзии зад граница, съобщи тя, като определи това като безотоговорност. Очевидно е, че само на добра дума и на добра воля не става, подчерта министърът.

Много ми е тежко да виждам как няма туризъм, но това е в целия свят. Апелирам към всички да бъдем максимално отговорни и да намерим сили да продължим напред. Ще продължим да обсъждаме мерки, но каквото и да поискаме засегната е цялата икономика и трябва да намерим баланс. Като правителство, ще предприемем всички възможни мерки в тази ситуация, посочи Ангелкова.

Тя отбеляза, че е невъзможно да се прогнозира дали ще има фалирали фирми в туристическия бранш и ако да, колко, тъй като никой не знае докога ще продължи извънредната ситуация с епидемията от коронавирус.

Към момента резервациите за юли и август не се отказват. С големите туроператори сме говорили месец за месец да изпращат своите откази за плащане на ранните резервации. В момента не можем да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон, коментира министърът.