Жалбоподателят Владимир Ничовски разказа, че в предблоковото пространство е изградена беседка, в която всяка вечер до късно през нощта се събират десетина съседи, които си спретват среднощни разпивки, съпроводени от кръшните ритми на чалгата. Останалите съкооператори, живеещи в блока, многократно са правили опити да разговарят със съседите си да се съобразяват с тях, но опитите оставали напразни.

Нееднократно са подавани сигнали и в полицията, и в общината, но след направените забележки, ситуацията не се е променила.

След поредния сигнал, подаден от Владимир Ничовски до Общинската администрация, все пак има някакво задвижване на проблема. Жалбоподателят е получил писмен отговор от Община Мездра, на 12 юли на място е изпратена комисия от общински служители, която е извършила проверка по сигнала и е съставила протокол, със следните констатации:

- Имотът не е парк и не е общинска собственост. За построяването на беседката не е необходимо издаване на разрешение за строеж по Закона за устройството на територията (ЗУТ).

- Използването на общите части на сградата и прилежащите площи е в правомощията на Общото събрание на живеещите в блока, както и възникналите спорове и спазването на вътрешния ред и санитерно-хигиенните норми.

- При неспазването на чл. 5 от Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Мездра, включително и нарушаване спокойствието на живущите през определените часови интервали, да се търси съдействието на полицията.

Комисията обръща внимание на живеещите в блока да свикат в най-кратък срок Общо събрание и да изберат управленски орган по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), който да се регистрира в общината.