Информационна среща за популяризиране на подхода за водено от общността местно развитие се проведе в Мездра. На нея присъстваха кметове и кметски наместници, директори на учебни заведения, представители на Общинската администрация и Общинския съвет. Форумът е част от процеса на разработка на Стратегия за водено от общностите местно развитие на територията на общината.

Местната инициативна група (МИГ) бе създадена в края на миналата година по проект, реализиран по Оперативната програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта на МИГ-а е след изработването на Стратегията да кандидатства с проекти по европейските програми.

Кметът на общината Генади Събков, който е председател на Управителния съвет на Местната инициативна група призова кметовете и гражданите да бъдат активни и да предлагат идеи за реализиране на малки инвестиционни проекти.

На срещата бе обсъден и Общият устройствен план на община Мездра, който се изготвя в момента. Следващата седмица изтича крайният срок, в който кметовете могат да внасят предложения в проекта за Общ устройствен план. Новият Общ устройствен план на община Мездра е дългосрочен и след приемането му трудно могат бъдат реализирани промени в него.