На събитието, с което се постави началото на Пролетните празници в града, присъства и кметът Калин Каменов. "Щастлив съм, че днес създаваме нещо, свързано с един от символите на града ни - "Врачанския мискет". Така в центъра на Враца ще бъде обособен кът, където жители и гости на града да видят как изглеждат насажденията от популярния винен сорт грозде. Надявам се, че с общи усилия ще предадем традицията на младите хора. Пожелавам на всички здраве и нека заедно се наслаждаваме на празничната програма, в навечерието на Великден“, заяви Каменов по време на празника.

Спазвайки традицията, лозите бяха засадени само от мъже. Кметът Каменов, Врачанският митрополит Григорий, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-областният управител Комитски и производителят на известното врачанско вино Тихомир Костадинов, положиха насажденията от сорта "Врачански мискет".

В рамките на културната програма беше представена историята на лозарството във Враца и по-конкретно - на насажденията от сорта "Врачански мискет". Събитието завърши с дегустация на вино, под звуците на духовия оркестър при Народно читалище "Развитие“.