Тирамин- Тази аминокиселина се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал.
Хистамин- Това вещество повишава имунните сили на организма, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.
Нитрати- За вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин.

Кофеин- В умерени количества това вещество стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.
Киселини, съдържащи се в цитрусовите плодове- Портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С. Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии , твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.
Натриев глутамат- Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.

Източник: здраве.bg